[...] MPS: /SFD/Images/2015/8/20/561050b994ed4569b2d819d10d3eb69a.jpg Na powyższym obrazku widać, że enzymem powiązanym z mTOR jest kinaza S6K1. Ona jest naomiast pobudzana przez kwasy tłuszczowe takie jak palmitynowy i oleinowy zupełnie niezależnie od wpływu Leu: /SFD/Images/2015/8/20/5b8f699025594296b3388139be5b37df.jpg Może to nie jest proste jak [...]
[...] dużej ilości ww z średnią /dużą ilością fatu w posiłkach. Zawsze było trąbione że dodatek fatu do posiłków bogatych w ww nasila odkładanie fatu. (insulina, glukoza, kwasy tłuszczowe - jakoś nie idą w parze). Berrardi Poliquin Thib Czy inni Bodajże Massive Eating Berrardiego był Biblią dla wielu. Zmieniony przez - solaros w dniu [...]
[...] dużej ilości ww z średnią /dużą ilością fatu w posiłkach. Zawsze było trąbione że dodatek fatu do posiłków bogatych w ww nasila odkładanie fatu. (insulina, glukoza, kwasy tłuszczowe - jakoś nie idą w parze). Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-08-30 13:29:12 Albo unikanie/ograniczanie weglowodanow w porach wieczornych/na noc? Taki [...]
[...] podobają. Doskonale zdajęsobie sprawę, ze zrobienie dobrej fotki nie jest łatwe nawet przy dobrym sprzęcie ;-) crewliq - faktycznie sam wspomninałęm swego czasu o tym, że kwasy tłuszczowe nie wpływają na kinazę mTOR, byłem o tym przekonany, ale odkryłem później iż wpływają na S6K1, która zwrotnie fosforyluje mTOR, tak więc muszę się po części [...]
[...] jest z innym efektem, a mianoowice wzrostem poziomu wolnych kwasów tłuszczowych w krwiobiegu, które uwalniane są by pokryć częśc zapotrzebowania ekergetycznmego. Wolne kwasy tłuszczowe "chcą" połączyć się z białkami osocza wypierajac z nich tryptofan. W efekcie rośnie pula wolnego tryptofanu i większe jego ilosci przenikają do móżgu - w [...]
[...] "mocniej" - co pokazuje badanie do którego link dałęm w poprzednim poście. W trakcie wysiłku wykonywanego na czczo większą częśc w pokrywaniu potrzeb ustrojowych stanowią kwasy tłuszczowe, ale nie powinniśmy się tym podniecać, bo przeciez gdybyśmy szli tym tokiem rozumowania to doszli byśmy do wniosku, ze najlepsze są aeroby (tam udział [...]
W badaniach oceniających wpływ spożycia MCT na apetyt, źródłem MCT najczęściej są 8- i 10-węglowe kwasy tłuszczowe (podawane w postaci suplementu, nie oleju kokosowego). Olej kokosowy zawiera znikome ilości tych kwasów tłuszczowych, a głównym kwasem tłuszczowym jest kwas laurynowy (12-węglowy), który także jest często klasyfikowany jako tłuszcz [...]
[...] węglowodany z godzin porannych na wieczorne Strona nr 37: kawa kuloodporna odnośnie IF Strona nr 39: cd o nowotworach by Paweł W. Strona nr 40: średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i różne źródła białka a wpływ na spalanie tłuszczu zapasowego Strona nr 54: fotki Strona nr 56: wit D, cd str 74 Strona nr 57: cd kurkumina i imbir Strona [...]
Wlasnie przegladalem dziennik posilkow vitalmax, chcac zmienic pare rzeczy w diecie i zauwazylem przy orzechach wloskich takie cos: kwasy tluszczowe jednonienasycone - 8,9g kwasy tluszczowe wielonienasycone - 47,2g Czyli prawie odwrotnosc laskowych. Pomylka czy tak rzeczywiscie jest?
Witam mam takie pytanie odnośnie zużywania glikogenu. Czytałem, że jest jest on głównym ''paliwem'' w wysiłkach wysokointenswynych,a w aerobach ''paliwem'' sa wolne kwasy tłuszczowe.Tu powstaje moje pytanie:) podobno aeroby sa treningiem opróżniającym glikogen,jak to mozliwe skoro głownie zuzywane sa kwasy tłuszczowe to trening siłowy zuzywa mniej [...]
[...] muszą najpierw ulec rozkładowi na prostsze składowe. Węglowodany hydrolizują do monosacharydów, jak glukoza czy fruktoza. Triacyloglicerole dają zaś w efekcie glicerol i kwasy tłuszczowe.Całkowity proces utleniania 1 cząsteczki glukozy do dwutlenku węgla (oddychanie komórkowe) może dostarczyć energii dla odnowienia około 30 cząsteczek ATP. [...]
[...] ok 3gr czy więcej?Jutro rozejrze się po sklepach,porównam ceny i kupie. Właśnie przeczytałem artykuł http://www.sfd.pl/temat39176/ i napisane jest tam że "Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach,natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym". To w końcu Omega-3 [...]
[...] ilością 09 można nazwać zamiennikiem oliwy czy olej rzepakowy a olej lniany - oleju rybiego Łukasz jakie źródło tłuszczu ma wg. Ciebie najlepszy stosunek cena/jakość? są kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone nie wolno eliminować całkowicie tudzież skupiać się tylko na jednej grupie kwasów różne produkty dostarczają [...]
[...] się jaka jest różnica w stosowaniu oleju kokosowego do smażenia zamiast np. oleju rzepakowego. (Czy aby tłuszcz nie straci na jakości?) olej kokosowy to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie ulegają rozerwaniu podczas smażenia i dlatego nadają się obróbki, olej rzepakowy głównie nierafinowany to jednonienasycone kwasy i [...]
[...] wiec panowie, nie ograniczajcie mleka - to poroniony pomysł. podam teraz kilka czynników odpowiedzialnych za wchłanianie wapnia: Poprawia wchłanianie: - witamina D - aminokwasy - laktoza - po części błonnik ( fermentując tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe które wzmagaja wchłanianie wapnia) Utrudnia wchłanianie: - po części blonnik - [...]
[...] od peptydów dwu- i trójpeptydy. Lipazy – wydzielane w postaci czynnej; hydrolizują wiązania estrowe. Emulgacja – rozpraszanie drobin tłuszczu przez kwasy żółciowe, które wykazują jednoczesne powinowactwo do wody i tłuszczów. Nukleazy – hydrolizują wiązania fosfo-diestrowe pomiędzy nukleotydami w kwasach [...]
[...] lub truskawkowym. Wyprodukowany został na bazie najbardziej wartościowego białka jakim jest białko serwatki. Zawiera on również w swoim składzie "esencjalne" kwasy tłuszczowe (tzn.: ważne dla życia), które są naturalnym źródłem szybko przyswajalnej energii oraz witamin z grupy: A, D, E, i K. Tłuszcze zawarte w produkcie [...]